Duurzaamheid

Duurzaamheid, de impact op de aarde en natuur is een van de hoekstenen van Madsy Jewelry. Dit is meteen één van de redenen waarom ik ooit begonnen ben met juwelen maken. De materialen, zoals bijvoorbeeld 14K goud gevuld, die gebruikt worden om de juwelen te maken is daarom niet los te koppelen van het duurzaamheidsverhaal.

Lees hieronder meer over 14K goud gevuld en mijn aanpak op vlak van duurzaamheid.

Waarom 14K goud gevuld?

14K goud gevuld of gold filled is naar mijn mening nog niet genoeg bekend in België. Maar daar gaan we nu iets aan veranderen.

14K goud gevuld is gemaakt met een basismetaal, zoals koper, met daar bovenop een zeer dikke toplaag van 14 karaat echt goud. Deze laag is zodanig dik waardoor het water- en aanslag bestendig is. Wat zoveel betekend als dat deze toplaag goud er simpelweg niet afgaat.

Door deze eigenschappen is goud gevuld dan ook een hypo-allergeen materiaal. Bovendien is het goud gebruikt in deze toplaag is dan ook 14K gerecycleerd goud.

De kwaliteit van 14K goud gevuld is niet te vergelijken met verguld, gold plated of bladgoud. Er zit namelijk 100x meer goud in de toplaag van goud gevuld en er zijn ook standaarden op gelegd voordat je iets mag bestempelen als goud gevuld.

Natuurlijk zou 100% volledig vast en gerecycleerd goud veel duurzamer zijn maar dat is niet betaalbaar voor veel mensen. Daarom is 14K goud gevuld een betaalbaar, kwalitatief & duurzame alernatief.

Edelstenen zijn natuurlijk een verhaal apart. Het is soms heel moeilijk om de origine van een edelsteen volledig te achterhalen. Ik doe zoveel mijn best om de duurzamere opties te kiezen en werk daarom dan ook enkel met vertrouwde groothandelaars uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook andere materialen en onderdelen probeer ik zo dicht mogelijk bij huis te kopen en lokaal terug te vinden om mijn voetafdruk zo veel mogelijk te verminderen.

Een ander punt in het duurzaamheidsverhaal is de verpakking & verzending. Daar kijk ik naar zoveel mogelijk naar gerecycleerde en organische materialen, zoals kraft papier en linnen. Sinds kort ben ik zelf de zakjes beginnen naaien met de stof van een lokale stoffenwinkel. Je kan het niet dichter bij huis vinden. Voor de verzending van juwelen werk ik vooral met DPD. Zij leveren 100% CO2 neutraal. Je kan natuurlijk ook je pakje zelf komen halen en de verzendingkosten (en impact) zo uitsparen! :)

Heb je nog vragen of opmerkingen? Ik luister graag!

Stuur me een berichtje op instagram of vul het contactformulier in en ik beantwoord je zo snel mogelijk!

Groetjes,

Madsy